Η σκιαμαχία η αλλιώς shadow boxing είναι βασικό μέρος της προπόνησης των αθλητών στα μαχητικά αθλήματα όπως η πυγμαχία , το kick boxing κ.α.

Είναι η προσομοίωση της μάχης με έναν φανταστικό αντίπαλο, γίνεται συνήθως με την βοήθεια ενός μεγάλου καθρέφτη (η και χωρίς ) για να μπορεί ο αθλητής να παρατηρεί τον εαυτό του και να βλέπει τεχνικά λάθη , κενά, να δουλεύει επάνω στις παλιές και νέες τεχνικές του και βέβαια να βελτιώσει και την φυσική του κατάσταση καθώς είναι και πολύ καλή αερόβια δραστηριότητα.

Τι είδους άσκηση όμως είναι  η σκιαμαχία?

Αν ρωτήσουμε τους ερασιτέχνες αθλητές η ακόμα και τους αθλητές υψηλού επιπέδου, η πλειοψηφία θα μας απαντήσει ότι ΄΄είναι μια βαρετή ώρα μέσα στην προπόνηση΄΄, η ότι ΄΄την κάνω όταν δεν είμαι καλά για να λουφάρω΄΄.

Αν τώρα ρωτήσουμε άτομα που ασχολούνται με μαχητικά αθλήματα ως hobby η  απλά για λόγους άσκησης και fitness θα ακούσουμε ότι ΄΄την σιχαίνομαι΄΄, ΄΄δεν μπορώ με τίποτα, δεν θέλω να με βλέπω στον καθρέφτη΄΄, ΄΄την απεχθάνομαι, κάνω το πολύ ένα δίλεπτο και μετά βάζω γάντια΄΄

Γιατί αποφεύγουν τη σκιαμαχία;

Για τον ίδιο λόγο που οι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι για τον διαλογισμό , η για την εσωτερική αυτογνωσία,

Για τον ίδιο λόγο που δεν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον εαυτό τους η να κάνουν ψυχοθεραπεία

Για αυτό το λόγο δεν αντέχουν και την σκιαμαχία

Η σκιαμαχία όμως είναι εξέλιξη!!

Ενα άτομο για να την εξασκήσει πρέπει πρώτα να έχει την ανάλογη πειθαρχία και έλεγχο του σώματος του.

Να είναι έτοιμο να δεί, να αντιμετωπίσει τα λάθη του, τις φοβίες και ανασφάλειες του . (Ναι , όλα αυτα)

Η Σκιαμαχία είναι επίσης και μια διαλογιστική άσκηση, προετοιμάζει το άτομο για να μπορεί να διαλογιστεί ορθά

γιατί περιλαμβάνει τα τρία βασικά πρώτα βήματα του Διαλογισμού.

  1. Την Συγκέντρωση και την Παρατήρηση
  2. Τον Οραματισμό
  3. Την Προβολή

Αυτά τα βασικά και ανελικτικά εργαλεία του Ανθρώπου , που μπορούν να τον βάλουν σε βαθύ διαλογισμό, που μπορούν να του ενεργοποιήσουν τις Πνευματικές του γραμμές και να τον κάνουν να ανακαλύψει τον πραγματικό εαυτό του.

Αυτά τα εργαλεία είναι που εξασκεί ο αθλητής , ασυνείδητα η και συνειδητά καμιά φορά, για να ανταπεξέλθει στην εξωτερικά απλή και βαρετή σκιαμαχία.

Στην πραγματικότητα η σκιαμαχία απο μόνη της μπορεί να κάνει κάθε αθλητή να φθάσει εκεί που στοχεύει , μπορεί να τον κάνει πρωταθλητή, και όχι μόνο στους αγώνες του πρωταθλήματος, αλλα και στη ζωή.

Θα μπορούσε να γραφτεί ολόκληρος τόμος για την ΄΄Σκιαμαχία΄΄ και τα οφέλη της, μπορεί και να γραφτεί κάποια  στιγμή, εγώ εχω μόνο να πώ σε όσους /οσες ασχολούνται οτι είναι πολύ τυχεροί που τους δίνεται η ευκαιρία να εργαστούν επάνω σε τέτοιου είδους άσκηση, ακόμα και αν δεν βλέπουν το λόγο πολλές φορές,  και αν τώρα αφιερώνουν μόνο 5 λεπτά απο την προπόνηση , έστω και αυτά είναι σημαντικά

Συμβουλές για καλύτερη εφαρμογή της σκιαμαχίας

Όπως και σε κάθε άσκηση, έτσι και σε αυτή, αν δεν γίνεται με τον σωστό τρόπο, τότε δεν έχει ουσία και κανένα σημαντικό όφελος,  άλλωστε φαίνεται απο τους χιλιάδες αθλητές που περάσανε που δεν ανταποκρίθηκαν στα οφέλη της άσκησης οπως θα έπρεπε.

Έτσι απο την μικρή μου εμπειρία και τα βιώματα μου επάνω στην άσκηση αυτή προτείνω σε όσους/’οσες ενδιαφέρονται .

Να μελετήσουν τα οφέλη των τριών παραπάνω βασικών εργαλείων.

Να δουλεύουν στην σκιαμαχία ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ επάνω σε αυτά.

Να μην χρησιμοποιούν συνέχεια τον καθρέφτη, γιατι πολλές φορές είναι παραπλάνηση, μπερδεύει τα μάτια και το μυαλό .

Να αφιερώνουν πολυυυυ χροόνοοο στην σκιαμαχία.

Να μην τσιτώνουν το σώμα και να μην βάζουν έκρηξη και ταχύτητα οταν εργάζονται στη σκιαμαχία, αλλα να δουλεύουν αργά και χαλαρά, να προλαβαίνουν να αντιλαμβάνονται το σώμα τους και να μάθουν να το ακούνε, επίσης έτσι θα λειτουργήσει καλύτερα και ο οραματισμός.

Τέλος να μην οραματίζονται κάποιο άτομο που απεχθάνονται η ακόμα που μισούν, γιατί έτσι η άσκηση θα λειτουργήσει πολύ αντίθετα, αρνητικά και προβληματικά, τα αρνητικά συναισθήματα δημιουργούν ενεργειακά μπλοκαρίσματα και σφιξίματα στο σώμα και δεν μπορεί να λειτουργήσει χαλαρό και να δώσει το 100%. Με αυτό τον τρόπο στο τέλος ο φανταστικός αντίπαλος γίνεται ο πιο δύσκολος αντίπαλος μας και δεν κερδίζουμε ποτέ.

Καλή προπόνηση.