‘’Μια καλή αρχή για  καινούργιους χορτοφάγους ‘’

 

Η μετάβαση σε έναν βίγκαν τρόπο ζωής σηματοδοτεί μια αξιέπαινη δέσμευση προς την ηθική κατανάλωση και την προσωπική ευημερία.

Ωστόσο, αυτή η μετάβαση δεν είναι εύκολη και κρύβει δυσκολίες και εμπόδια.

Για να διασφαλιστεί ένα ομαλό και επιτυχημένο ταξίδι στην χορτοφαγία, είναι επιτακτική ανάγκη οι νεοεισερχόμενοι να λάβουν υπόψη μερικές οδηγίες χρήσης.

  1. Ποια είναι η ιδανική διατροφή?

Ο ακρογωνιαίος λίθος ενός ακμάζοντος βίγκαν τρόπου ζωής έγκειται στη διατήρηση μιας ισορροπημένης  και πλούσιας  διατροφής. Ενώ οι φυτικές δίαιτες προσφέρουν άφθονες βιταμίνες και μέταλλα, απαιτείται επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση πιθανών ελλείψεων σε βιταμίνη Β12, σίδηρο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Συνιστάται να μιλήσετε με έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο(κατά προτίμηση με προσωπική εμπειρία στην χορτοφαγία) για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου διατροφικού σχεδίου, το οποίο συμπληρώνεται με εμπλουτισμένα τρόφιμα ή συμπληρώματα ανάλογα με τις ανάγκες. (Παραπομπή: «Θέση της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας: Vegetarian Diets”, Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 2016)

 

  1. Ποια συστατικά να προσέχω?

Η προσοχή μας κατά την  εξέταση των ετικετών συστατικών είναι υψίστης σημασίας, καθώς πρόσθετα ζωικής προέλευσης μπορεί να υπάρχουν σε ανυποψίαστα προϊόντα. Η εξοικείωση με τα συνήθη συστατικά ζωικής προέλευσης και η αξιοποίηση πηγών όπως η εφαρμογή «Is It Vegan?» διευκολύνουν τις ενημερωμένες αποφάσεις αγοράς. (Αναφορά: «The Ultimate Guide to Vegan Label Reading», Vegan Society, 2020)

 

  1. Για ποιο λόγο είμαι χορτοφάγος?

Η αλλαγή του τρόπου ζωής και των διατροφικών μας συνηθειών μπορεί να σοκάρει το σώμα , αλλα και την ψυχολογική και συναισθηματική μας κατάσταση, πέρα από το σοκ που θα υποστούν συγγενείς και φίλοι και θα ασκούν την δικιά τους πίεση.Πρέπει μέσα μας να γνωρίζουμε και να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε αγνές και σοβαρες για εμάς προθέσεις για να ακολουθήσουμε αυτό τον δρόμο, οι λόγοι όπως ΄΄είναι μόδα, το κάνω για να χάσω κιλά , είμαι κατά της βίας των ζώων και δεν θέλω να τα τρώω,΄΄δεν θα μας πάει μακριά και δεν θα εναρμονιστεί ούτε το σώμα ,ούτε και το πνευμα με την απόφαση μας.Επίσης οι κοινωνικές κρούσεις θα μας παρασύρουν γρήγορα να γυρίσουμε πίσω στις παλιές συνηθειες αν ο εσωτερικός μας λόγος δεν είναι ισχυρός.

 

  1. Εγκράτεια και επιμονή:

Η μετάβαση στην χορτοφαγία είναι ένα ταξίδι που χαρακτηρίζεται από προσωπική ανάπτυξη και περιστασιακές αποτυχίες. Η εξάσκηση της εγκράτειας και η διατήρηση της υπομονής και επιμονής είναι βασικές αρετές, καθώς τα άτομα περιηγούνται στις πολυπλοκότητες της διατροφικής τους μετάβασης.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψην  , οι νέοι βίγκαν μπορούν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους με αυτοπεποίθηση και σθένος. Μέσα από τη λήψη σίγουρων αποφάσεων  και τη σταθερή δέσμευση για προσωπική ανάπτυξη, τα άτομα μπορούν να βιώσουν  τις μεταμορφωτικές αλλαγές και τον νέο κόσμο εμπειριών  ενός φυτικού τρόπου ζωής.

Υ.Γ Αφού το αποφασίσουμε συμβουλευόμαστε πάντα τον προσωπικό μας γιατρό και τον ειδικό διατροφολόγο.

 

Ο Διαλογισμός και Η Εγκεφαλική Λειτουργία: Η Σχέση Μεταξύ Συνειδητότητας και Νευροεπιστήμης

Η επιστημονική έρευνα για τον διαλογισμό και τη συνειδητότητα έχει αναπτύξει μια συναρπαστική κατανόηση για τον τρόπο με τον οποίο οι πρακτικές της πνευματικής εξάσκησης επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Ο διαλογισμός, ως ένα εργαλείο εσωτερικής ανάλυσης ,στοχασμού και ηρεμίας, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ερευνητών νευροεπιστήμης για τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τον εγκέφαλο και τη λειτουργία του.
Οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός μπορεί να προκαλέσει συγκεκριμένες αλλαγές στον εγκεφαλικό φλοιό.
Μια από αυτές τις αλλαγές είναι η αύξηση της γκρίζας ύλης σε περιοχές που σχετίζονται με την προσοχή, τη μνήμη και την αυτοσυνειδησία.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Psychiatry Research: Neuroimaging” δείχνει ότι οι άνθρωποι που πραγματοποιούν τακτική πρακτική διαλογισμού έχουν αυξημένη γκρίζα ύλη σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την αυτοσυνειδησία και την αντίληψη.
Επιπλέον, ο διαλογισμός μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου μέσω της αλληλεπίδρασης με την περιοχή της αμυγδαλής, η οποία είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των συναισθημάτων και του στρες.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Psychosomatic Medicine” έδειξε ότι οι άνθρωποι που πραγματοποιούν τακτική διαλογιστική πρακτική έχουν μειωμένη δραστηριότητα στην αμυγδαλη κατά τη διάρκεια έκθεσης σε στρες, υποδεικνύοντας μια αυξημένη ικανότητα αντιμετώπισης του .
Επιπλέον, ο διαλογισμός μπορεί να ενισχύσει την εγκεφαλική λειτουργία μέσω της ενίσχυσης των συνδέσμων και συνάψεων μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του εγκεφάλου, μια διαδικασία που ονομάζεται νευροπλαστικότητα.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική διαλογιστική πρακτική μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη λειτουργική σύνδεση μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου, βελτιώνοντας την επικοινωνία και τη λειτουργικότητα του .
Τέλος, ο διαλογισμός είναι συνδεδεμένος με τη μείωση της δραστηριότητας του προεγκεφαλικού φλοιού, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη συνειδητή προσοχή και τον αυτοέλεγχο.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ηρεμία και ευεξία.
Ολες αυτές οι αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου σχετίζονται με τη βελτίωση της προσοχής, της μνήμης, της αυτοσυνειδησίας και της γενικής ευεξίας.

ΑΡΕΤΕΣ ΠΡΟΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗ: ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ

1.Ανεκτικότητα: Το Κλειδί για αρμονική Συνύπαρξη
Η ανεκτικότητα , συχνά χαιρετίζεται ως θεμέλιος λίθος των πολιτισμένων κοινωνιών,
αποτελεί φάρο ενσυναίσθησης και κατανόησης σε έναν κόσμο γεμάτο πολυπλοκότητα και δυσαρμονία.
η ανεκτικότητα αγκαλιάζει την αποδοχή και την εκτίμηση των διαφορών, είτε αυτές είναι πολιτιστικές, θρησκευτικές, ιδεολογικές ή προσωπικές.
Είναι η ικανότητα να σέβεσαι και να αποδέχεσαι απόψεις, πρακτικές και τρόπους ζωής που απέχουν από τους δικούς μας. Καθώς η κοινωνία προχωρά και η παγκόσμια συνδεσιμότητα εμβαθύνει, η σημασία της ανεκτικότητας γίνεται ολοένα και πιο έντονη, δημιουργώντας ένα δρόμο προς την ειρηνική συνύπαρξη και τη συλλογική ανάπτυξη.
Στην ουσία της η ανεκτικότητα πηγάζει από την ενσυναίσθηση – ένα βασικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό που επιτρέπει στα άτομα να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν τις εμπειρίες και τις απόψεις των άλλων.
Απαιτείται η καλλιέργεια ενός ανοιχτού μυαλού, που είναι πρόθυμο να αγκαλιάσει την πολυμορφία ως πηγή εμπλουτισμού παρά ως διαίρεση.
Μέσω της ανεκτικότητας τα άτομα υπερβαίνουν τις ενστικτώδεις αντιδράσεις και τις προκαταλήψεις τους, δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου ευδοκιμούν ο σεβασμός και η κατανόηση.
Η σημασία της ανεκτικότητας περνά πέρα από την απλή συνύπαρξη.
Είναι ένας καταλύτης για την κοινωνική συνοχή και την πρόοδο. Αγκαλιάζοντας την πολυμορφία, οι κοινωνίες ξεκλειδώνουν έναν πλούτο από απόψεις και ιδέες που διεγείρουν την καινοτομία και τη δημιουργικότητα. Δημιουργούν ενιαίους χώρους όπου τα άτομα αισθάνονται ενδυναμωμένα να εκφράσουν τον εαυτό τους αυθεντικά, συμβάλλοντας σε ένα πλούσιο ύφασμα ανθρώπινων εμπειριών.
Σε έναν κόσμο γεμάτο με ιδεολογικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές διαφορές, η πρακτική της ανεκτικότητας λειτουργεί ως ισχυρό αντίδοτο τοξικότητας.
Ελαχιστοποιεί τους σπόρους της διχόνοιας ανοίγοντας το δρόμο για συμφιλίωση και ειρήνη.
Η σημασία της ανεκτικότητας είναι ίσως πιο αισθητή στην ικανότητά της να καλλιεργήσει την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια.
Δια μέσου της ενσυναίσθησης, τα άτομα δημιουργούν σημαντικές συνδέσεις, υπερβαίνοντας τις πολιτιστικές διαφορές και προωθώντας ένα αίσθημα παγκόσμιας αλληλεγγύης.
Σε δημοκρατικές κοινωνίες, η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών είναι ζωτικής σημασίας. Η ανεκτικότητα εξασφαλίζει ότι αυτά τα δικαιώματα διατίθενται σε όλα τα μέλη της κοινωνίας, ανεξαρτήτως του υποβάθρου ή των πεποιθήσεών τους.
Δια μέσου της ανεκτικότητας οι κοινωνίες προστατεύουν τις αρχές της ισότητας και της δικαιοσύνης, δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου κάθε φωνή ακούγεται και σέβεται.
Ωστόσο, η πρακτική της δεν είναι καθόλου εύκολη. Απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια και αφοσίωση.
Απαιτεί το θάρρος να αντιμετωπίσουμε τις προκαταλήψεις και τον ρατσισμό, τόσο μέσα στον εαυτό μας όσο και στις κοινότητές μας. Απαιτεί την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της κατανόησης, ακόμη και μπροστά σε αντιδιαφορές ή αίσθημα δυσφορίας.
Απαιτεί ενεργό συμμετοχή – την προθυμία να ακούσεις, να μάθεις και να ενσυνειδητοποιήσεις τις απόψεις που ενδέχεται να διαφέρουν από τις δικές σου.
Καλεί τα άτομα να προκαλέσουν τις πεποιθήσεις και τις προκαταλήψεις τους, προωθώντας μια κουλτούρα συνεχούς μάθησης και ανάπτυξης.
Η ανεκτικοτητα αποτελεί μια μαρτυρία της ανεξάντλητης ικανότητας της ανθρωπότητας για ενσυναίσθηση και κατανόηση. Αποτελεί εναν δρόμο προς την ειρηνική συνύπαρξη και τη συλλογική ευημερία.
Είναι ένα εργαλείο με το οποίο μπορούμε να που σπείρουμε καρπούς ενσυναίσθησης, συμπόνιας και κατανόησης, καλλιεργώντας ένα φωτεινότερο και πιο συμπεριληπτικό μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Ας βάλουμε την ιδέα αυτή, της ανεκτικότητας εντός μας , να θρέψει τον εγκέφαλο και να ενεργοποιησει τα εγκεφαλικά μας κύτταρα.
Ας στοχαστούμε-διαλογιστούμε επάνω σε αυτό και ας βιώσουμε την ενέργεια της ανεκτικότητας μεσα μας.

Η Πυραμίδα της Φυσικής Δραστηριότητας και ο Τύπος ΣΕΧΕ

Η Πυραμίδα της Φυσικής Δραστηριότητας είναι ένα μοντέλο απεικόνισης που μας βοηθάει να κρατάμε στο νου και στη μνήμη μας ότι για να επιτύχουμε μια ολοκληρωμένη σωματική υγεία και ευρωστία θα πρέπει να την εντάξουμε στην ζωή μας σε όλα της τα επίπεδα και να την διαμορφώσουμε ανάλογα με τους ρυθμούς μας και την καθημερινότητα μας.
Η Πυραμίδα χωρίζεται σε 6 επίπεδα και θα τα απαριθμήσουμε από την βάση της κάτω προς τα επάνω.
1. Επίπεδο 1 (η βάση της πυραμίδας) Η μέτρια φυσική δραστηριότητα πχ περπάτημα, εργασίες στο σπίτι, σκάψιμο, γκολφ κα
2. Επίπεδο 2 έντονη αερόβια άσκηση , όπως ο χορός , η ποδηλασία , το τρέξιμο κα
3. Επίπεδο 3 Έντονες Δραστηριότητες και αθλήματα όπως περπάτημα στο βουνό, το τένις κα
4. Επίπεδο 4 προπόνηση αντιστάσεων-μυϊκή ευρωστία όπως η γυμναστική με βάρη –αντιστάσεις
5. Επίπεδο 5 Ασκήσεις ευλυγισίας –γιόγκα, μυϊκές διατάσεις κα
6. Επίπεδο 6 και κορυφή της πυραμίδας η ισορροπία της ενέργειας που χάθηκε , αυτό φυσικά αφορά την καλή και ισορροπημένη διατροφή.

Κάθε επίπεδο στην πυραμίδα αυτή μας δίνει διαφορετικά οφέλη και ο συνδυασμός τους μας δίνει ζωή και υγεία σε πολλά δικά μας επίπεδα.

Πως όμως μπορώ να ξέρω τι να κάνω από όλα αυτά και πώς και πότε να το κάνω ??
Εδώ εφαρμόζουμε τον Τύπο ΣΕΧΕ ( ένας Τύπος που μας δόθηκε μέσα από το επιστημονικό βιβλίο ΄΄ΑΣΚΗΣΗ ΕΥΡΩΣΤΙΑ ΥΓΕΙΑ ΄΄ του Charles B.Corbin-Gregory J welk)
Ο Τύπος ΣΕΧΕ σημαίνει Συχνότητα-Ένταση-Χρόνος-Είδος
Τοποθετούμε τις λέξεις αυτές σε ένα δικό μας πρόγραμμα και ξεκινάμε
Δηλ. πόσο συχνά πρέπει να κάνω αυτό το επίπεδο που θέλω?
Σε τι ένταση θα κάνω την όποια δραστηριότητα επιλέξω?
Για πόσο Χρόνο πρέπει , για να έχω οφέλη από αυτό?
Και ποιο είδος?ποιο δηλαδή από τα επίπεδα?

Το ΣΕΧΕ μας δίνει τον χάρτη του προγράμματος που θέλουμε με ποιο σημαντικό από όλα το γράμμα Σ την συχνότητα που πρέπει να είναι σταθερή .

Για να βγάλουμε ένα σωστό ΣΕΧΕ στην προσωπική μας πυραμίδα που έχουμε επιλέξει να χτίσουμε θα πρέπει
ή να συμβουλευτούμε έναν ειδικό, έναν επαγγελματία φυσικής αγωγής και υγείας
Ή να μελετήσουμε κάποιες μελέτες βιβλίων, τι αναφέρεται στο διαδίκτυο με μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ στις πηγές των πληροφοριών , δεν ακούμε τυφλά ότι βλέπουμε στα διάφορα βίντεο.

Ξεκινήστε να χτίζετε την δική σας Φυσική Πυραμίδα και κρατήστε την όρθια και ζωντανή .

Φροντίζοντας το Σώμα, το Μυαλό και το Πνεύμα

Οι ολιστικές θεραπευτικές πρακτικές αναγνωρίζουν τη συνδεσιμότητα του σώματος, του μυαλού και του πνεύματος, θεωρώντας τον άνθρωπο ως μια ενιαία ολοκληρωμένη οντότητα. Αυτή η προσέγγιση έχει αποκτήσει δημοτικότητα καθώς οι άνθρωποι αναζητούν εναλλακτικές που υπερβαίνουν τις θεραπείες που επικεντρώνονται στα συμπτώματα και στα αποτελέσματα αλλα στις πραγματικές πιο βαθιές μας αιτίες , στοχεύοντας σε έναν πιο βαθύ και βιώσιμο επίπεδο υγείας.

Στην καρδιά της ολιστικής θεραπείας βρίσκεται η κατανόηση ότι το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα συνδέονται αμοιβαία και επηρεάζουν την ευεξία του καθενός. Οι ολιστικές θεραπείες εξετάζουν τις ρίζες των παθήσεων, διευθετώντας ανισορροπίες στις φυσικές, ψυχολογικές και πνευματικές πτυχές ενός ατόμου.
Περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα μεθόδων που στοχεύουν στην ολοκληρωμένη φροντίδα του φυσικού σώματος.
Η ολιστική προσεγγίση ενθαρρύνει τα άτομα να υιοθετούν επιλογές ζωής που υποστηρίζουν τη συνολική τους υγεία, προάγοντας ισορροπία και ζωτικότητα.

Το μυαλό μας διαδραματίζει ένα κεντρικό ρόλο στην ολιστική θεραπεία, αναγνωρίζοντας τη δυνατή σύνδεση μεταξύ της ψυχικής και φυσικής υγείας. Πρακτικές όπως ο διαλογισμός, η ενεργειακή θεραπεία , η υπνοθεραπεία κ.α είναι ουσιαστικά στοιχεία των ολιστικών προσεγγίσεων.

Διευθετώντας το στρες , το άγχος, την αγωνία και τα αρνητικά πρότυπα σκέψης, τα άτομα μπορούν να επιτύχουν μια κατάσταση ψυχικής ευημερίας που επηρεάζει θετικά τη συνολική τους υγεία και ευρωστία.
Η ολιστική θεραπεία υπερβαίνει το φυσικό και το ψυχικό πεδίο, αναγνωρίζοντας τη σημασία της πνευματικής ευημερίας. Αυτό δε συνδέεται με κάποιο συγκεκριμένο θρησκευτικό δόγμα, αλλά επικεντρώνεται στο να συνδεόμαστε με τον εσωτερικό μας εαυτό, να βρίσκουμε σκοπό και να καλλιεργούμε μια αίσθηση ειρήνης , γαλήνης , αγάπης , μια αίσθηση του πραγματικού παρόντος.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της ολιστικής θεραπείας βρίσκεται στον ολοκληρωτικό της χαρακτήρα. Με τον συνδυασμό διάφορων θεραπευτικών μεθόδων, τα άτομα μπορούν να βιώσουν ένα συνολικό, συνθετο αποτέλεσμα που ενισχύει τη συνολική τους ευημερία.

Για παράδειγμα, κάποιος που υποβάλλεται σε βιοσυντονισμό για φυσικούς πόνους ενδέχεται επίσης να βρει ανακούφιση από το άγχος και τις συναισθηματικές του ανισορροπίες, επιδεικνύοντας τη συνδεσιμότητα που αντιμετωπίζουν οι ολιστικές πρακτικές.

Οι ολιστικές θεραπείες αναγνωρίζουν ότι κάθε άτομο είναι μοναδικό, και δεν υπάρχει μια καθολική λύση που να ταιριάζει σε όλους. Αυτή η εξατομικευμένη προσέγγιση περιλαμβάνει την κατανόηση της ιστορίας, του τρόπου ζωής και των συγκεκριμένων αναγκών κάθε ατόμου, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένος χάρτης θεραπευτικής διαδρομής για τον καθένα.

Η Θεραπευτική Δύναμη του Διαλογισμού : Διαχείριση της Υπέρτασης μέσω Διαλογιστικών πρακτικών.

Η υπέρταση ή υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι μια διαδεδομένη και συχνά παραβλεπόμενη κατάσταση υγείας που θέτει σοβαρούς κινδύνους για την καρδιαγγειακή υγεία. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για συμπληρωματικές και εναλλακτικές προσεγγίσεις στη διαχείριση της υπέρτασης, με το διαλογισμό να εμφανίζεται ως μια ελπιδοφόρα προοπτική. Αυτό το άρθρο εξετάζει τον σύνδεσμο μεταξύ των πρακτικών διαλογισμού και της διαχείρισης της υπέρτασης, φωτίζοντας τους φυσιολογικούς και ψυχολογικούς μηχανισμούς που καθιστούν τον διαλογισμό αποτελεσματικό στην διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.
Η υπέρταση αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα υγείας που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους, και η συσχέτισή της με τις καρδιαγγειακές ασθένειες υπογραμμίζει τη σημασία αποτελεσματικών στρατηγικών διαχείρισης. Οι παραδοσιακές παρεμβάσεις, όπως τα φάρμακα και οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, παίζουν κρίσιμο ρόλο, αλλά η εμφάνιση ερευνών υποδεικνύει ότι η ενσωμάτωση του Διαλογισμού στο σχέδιο θεραπείας μπορεί να έχει επιπρόσθετα οφέλη.
Ο Διαλογισμός, μια άσκηση με βαθιά αρχαία παράδοση, έχει αποκτήσει επιστημονική αναγνώριση για τις θετικές του επιδράσεις σε διάφορες πτυχές της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του στρες, της συναισθηματικής ευημερίας και της καρδιαγγειακής υγείας.
Ένας από τους κύριους φυσιολογικούς μηχανισμούς με τους οποίους ο Διαλογισμός επηρεάζει την αρτηριακή πίεση είναι η απόκριση χαλάρωσης. Κατά τη διάρκεια του Διαλογισμού, οι άνθρωποι ασχολούνται με τη συγκεντρωση, τη βαθιά αναπνοή και την πλήρη εστίαση, τα οποία συνδυασμένα ενεργοποιούν την απόκριση χαλάρωσης.
Αυτό, αντίστοιχα, οδηγεί στη διάσταση των αιμοφόρων αγγείων, τη μείωση του ρυθμού καρδιάς και τη μείωση της παραγωγής των ορμονών στρες, όπως την κορτιζόλη.
Αυτές οι αλλαγές συμβάλλουν σε μια κατάσταση συνολικής φυσιολογικής ηρεμίας, αντιμετωπίζοντας τις υπερτασικές επιδράσεις του χρόνιου στρες.
Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι ο τακτικός Διαλογισμός μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων – την υγεία του εσωτερικού χιτώνα των αγγείων αίματος.
Η δυσλειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων είναι προδιαθετικός παράγοντας για την αθηροσκλήρωση, μια κατάσταση που μπορεί να συμβάλει στην υπέρταση.
Με τη βελτίωση της λειτουργίας των ενδοθηλιακών κυττάρων, η μελέτη προάγει την καλύτερη ροή του αίματος και την αγγειακή υγεία, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Το στρες είναι ένας καθιερωμένος παράγοντας που συμβάλλει στην υπέρταση, και η μείωση του στρες είναι ένα βασικό αποτέλεσμα της πρακτικής άσκησης του Διαλογισμού .

Το χρόνιο στρες ενεργοποιεί το αυτόνομο νευρικό σύστημα, οδηγώντας σε αυξημένο ρυθμό καρδιάς και αρτηριακή πίεση.
Ο Διαλογισμός, μέσω της προσοχής και της συγκεντρωμένης αναπνοής, βοηθά τα άτομα να διακόψουν τον κύκλο του χρόνιου στρες, προάγοντας μια κατάσταση ψυχολογικής ηρεμίας.
Επιπλέον, προωθεί τη ρύθμιση των συναισθημάτων και την ανθεκτικότητα. Άτομα αναφέρουν συχνά βελτιωμένη συναισθηματική ευημερία, μειωμένη αγωνία και μεγαλύτερη ικανότητα να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ζωής.
Υπάρχουν διάφορες μορφές Διαλογισμού, και η έρευνα υποδεικνύει ότι διάφοροι τύποι μπορεί να έχουν διάφορα αποτελέσματα στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Ο Διαλογισμός επίγνωσης, που το άτομο μαθαίνει να εστιάζεται στο τώρα , στην παρούσα στιγμη και κατάσταση, έχει μελετηθεί εκτενώς και έχει επιδείξει θετικά αποτελέσματα στην αρτηριακή πίεση.
Ο Υπερβατικός Διαλογισμός, μια πρακτική που περιλαμβάνει σιωπηλή επανάληψη ενός μαντρά, έχει επίσης επιδείξει αποτελεσματικότητα στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Η Γιόγκα, που συχνά ενσωματώνει διαλογισμό,, συνδυάζει φυσικές στάσεις και έλεγχο της αναπνοής . Πολλές μελέτες έχουν αναφέρει τα ευεργετικά αποτελέσματα της γιόγκα στην αρτηριακή πίεση, καθιστώντας τη μια ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση της υπέρτασης.

Η σύνδεση νου-σώματος είναι ένα κεντρικό θέμα για το πώς ο Διαλογισμός επηρεάζει θετικά την υπέρταση.
Η αλληλεπίδραση μεταξύ ψυχικής και φυσικής υγείας αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο, και ο διαλογισμός λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ αυτών των πεδίων.
Οι πρακτικές επίγνωσης-χαλάρωσης μειώνουν όχι μόνο το φυσιολογικό στρες, αλλά ενισχύουν επίσης την αυτογνωσία και την αυτο-ρύθμιση.

Συμπερασματικά η ένταξη του Διαλογισμού στη διαχείριση της υπέρτασης προσφέρει μια ολιστική και συμπληρωματική προσέγγιση στις συμβατικές θεραπείες.
Οι φυσιολογικοί και ψυχολογικοί μηχανισμοί μέσω των οποίων λειτουργεί ,παρέχουν μια επιβεβλημένη βάση για τη συμπερίληψή του στο θεραπευτικό οπλοστάσιο κατά της υπέρτασης.
Ενώ είναι απαραίτητη περαιτέρω έρευνα για να διαλευκανθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα και να βελτιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα του για τους ασθενείς,
Ενδείκνυται η πρακτική του διαλογισμού ως ένα πολύτιμο εργαλείο για την βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και της συνολικής ευημερίας.

“Σκιαμαχία”, Μια μεγάλη Πνευματική Άσκηση

Σκιαμαχία: Μια μεγάλη Πνευματική Άσκηση

Η σκιαμαχία η αλλιώς shadow boxing είναι βασικό μέρος της προπόνησης των αθλητών στα μαχητικά αθλήματα όπως η πυγμαχία , το kick boxing κ.α.

Είναι η προσομοίωση της μάχης με έναν φανταστικό αντίπαλο, γίνεται συνήθως με την βοήθεια ενός μεγάλου καθρέφτη (η και χωρίς ) για να μπορεί ο αθλητής να παρατηρεί τον εαυτό του και να βλέπει τεχνικά λάθη , κενά, να δουλεύει επάνω στις παλιές και νέες τεχνικές του και βέβαια να βελτιώσει και την φυσική του κατάσταση καθώς είναι και πολύ καλή αερόβια δραστηριότητα.

Τι είδους άσκηση όμως είναι  η σκιαμαχία?

Αν ρωτήσουμε τους ερασιτέχνες αθλητές η ακόμα και τους αθλητές υψηλού επιπέδου, η πλειοψηφία θα μας απαντήσει ότι ΄΄είναι μια βαρετή ώρα μέσα στην προπόνηση΄΄, η ότι ΄΄την κάνω όταν δεν είμαι καλά για να λουφάρω΄΄.

Αν τώρα ρωτήσουμε άτομα που ασχολούνται με μαχητικά αθλήματα ως hobby η  απλά για λόγους άσκησης και fitness θα ακούσουμε ότι ΄΄την σιχαίνομαι΄΄, ΄΄δεν μπορώ με τίποτα, δεν θέλω να με βλέπω στον καθρέφτη΄΄, ΄΄την απεχθάνομαι, κάνω το πολύ ένα δίλεπτο και μετά βάζω γάντια΄΄

Γιατί αποφεύγουν τη σκιαμαχία;

Για τον ίδιο λόγο που οι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι για τον διαλογισμό , η για την εσωτερική αυτογνωσία,

Για τον ίδιο λόγο που δεν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον εαυτό τους η να κάνουν ψυχοθεραπεία

Για αυτό το λόγο δεν αντέχουν και την σκιαμαχία

Η σκιαμαχία όμως είναι εξέλιξη!!

Ενα άτομο για να την εξασκήσει πρέπει πρώτα να έχει την ανάλογη πειθαρχία και έλεγχο του σώματος του.

Να είναι έτοιμο να δεί, να αντιμετωπίσει τα λάθη του, τις φοβίες και ανασφάλειες του . (Ναι , όλα αυτα)

Η Σκιαμαχία είναι επίσης και μια διαλογιστική άσκηση, προετοιμάζει το άτομο για να μπορεί να διαλογιστεί ορθά

γιατί περιλαμβάνει τα τρία βασικά πρώτα βήματα του Διαλογισμού.

  1. Την Συγκέντρωση και την Παρατήρηση
  2. Τον Οραματισμό
  3. Την Προβολή

Αυτά τα βασικά και ανελικτικά εργαλεία του Ανθρώπου , που μπορούν να τον βάλουν σε βαθύ διαλογισμό, που μπορούν να του ενεργοποιήσουν τις Πνευματικές του γραμμές και να τον κάνουν να ανακαλύψει τον πραγματικό εαυτό του.

Αυτά τα εργαλεία είναι που εξασκεί ο αθλητής , ασυνείδητα η και συνειδητά καμιά φορά, για να ανταπεξέλθει στην εξωτερικά απλή και βαρετή σκιαμαχία.

Στην πραγματικότητα η σκιαμαχία απο μόνη της μπορεί να κάνει κάθε αθλητή να φθάσει εκεί που στοχεύει , μπορεί να τον κάνει πρωταθλητή, και όχι μόνο στους αγώνες του πρωταθλήματος, αλλα και στη ζωή.

Θα μπορούσε να γραφτεί ολόκληρος τόμος για την ΄΄Σκιαμαχία΄΄ και τα οφέλη της, μπορεί και να γραφτεί κάποια  στιγμή, εγώ εχω μόνο να πώ σε όσους /οσες ασχολούνται οτι είναι πολύ τυχεροί που τους δίνεται η ευκαιρία να εργαστούν επάνω σε τέτοιου είδους άσκηση, ακόμα και αν δεν βλέπουν το λόγο πολλές φορές,  και αν τώρα αφιερώνουν μόνο 5 λεπτά απο την προπόνηση , έστω και αυτά είναι σημαντικά

Συμβουλές για καλύτερη εφαρμογή της σκιαμαχίας

Όπως και σε κάθε άσκηση, έτσι και σε αυτή, αν δεν γίνεται με τον σωστό τρόπο, τότε δεν έχει ουσία και κανένα σημαντικό όφελος,  άλλωστε φαίνεται απο τους χιλιάδες αθλητές που περάσανε που δεν ανταποκρίθηκαν στα οφέλη της άσκησης οπως θα έπρεπε.

Έτσι απο την μικρή μου εμπειρία και τα βιώματα μου επάνω στην άσκηση αυτή προτείνω σε όσους/’οσες ενδιαφέρονται .

Να μελετήσουν τα οφέλη των τριών παραπάνω βασικών εργαλείων.

Να δουλεύουν στην σκιαμαχία ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ επάνω σε αυτά.

Να μην χρησιμοποιούν συνέχεια τον καθρέφτη, γιατι πολλές φορές είναι παραπλάνηση, μπερδεύει τα μάτια και το μυαλό .

Να αφιερώνουν πολυυυυ χροόνοοο στην σκιαμαχία.

Να μην τσιτώνουν το σώμα και να μην βάζουν έκρηξη και ταχύτητα οταν εργάζονται στη σκιαμαχία, αλλα να δουλεύουν αργά και χαλαρά, να προλαβαίνουν να αντιλαμβάνονται το σώμα τους και να μάθουν να το ακούνε, επίσης έτσι θα λειτουργήσει καλύτερα και ο οραματισμός.

Τέλος να μην οραματίζονται κάποιο άτομο που απεχθάνονται η ακόμα που μισούν, γιατί έτσι η άσκηση θα λειτουργήσει πολύ αντίθετα, αρνητικά και προβληματικά, τα αρνητικά συναισθήματα δημιουργούν ενεργειακά μπλοκαρίσματα και σφιξίματα στο σώμα και δεν μπορεί να λειτουργήσει χαλαρό και να δώσει το 100%. Με αυτό τον τρόπο στο τέλος ο φανταστικός αντίπαλος γίνεται ο πιο δύσκολος αντίπαλος μας και δεν κερδίζουμε ποτέ.

Καλή προπόνηση.